Aikuinen nainen ja reppu – tuo yhdistelmä jakaa mielipiteitä. Moni tuntuu olevan vahvasti sitä mieltä, että aikuisen naisen tulee käyttää laukkua, eikä lapsellisena pidettyä reppua. Toiset taas ovat sitä mieltä, että ergonomia ja koko kehon hyvinvointi ovat tärkeämpiä asioita kuin pölyttyneet tyylisäännöt. 

Suomen tunnetuin reppu on legendaarinen Kånken. Kånken-reppu eli kettureppu on monelle tuttu jo lapsuudesta. Jos sinulle 80- tai 90-luvulla ostettu reppu on ehtinyt vuosien varrella hävitä, ei hätää: kettureppuja myydään edelleen, eikä niiden design ole juurikaan muuttunut. Osta ajaton ja suosittu Kånken itsellesi ja lapsellesi!

Reppu viehättää käytännönläheisiä suomalaisia

Suomalaisia ei pidetä kovin tyylikkäinä. Suomalaisten pukeutuminen onkin enemmin käytännöllistä kuin trendikästä. Tuulipuku sopii moneen keliin, eivätkä jalat väsy lenkkareissa. Lippis suojaa auringolta, eivätkä verkkarit purista ikävästi. Jos mukaan on pakattava eväitä, kirjoja, vaihtovaatteita tai esimerkiksi läppäri, kulkee se kätevimmin repussa. Reppu on käytännöllisempi kuin olkalaukku, mikä aiheuttaa toispuoleista rasitusta – tai käsilaukku, mikä sitoo toisen käden kantohommiin. Reppu jättää molemmat kädet vapaiksi, taakka jakaantuu molemmille hartioille tasaisesti. Repussa kulkee isokin määrä tavaraa helposti ja kätevästi.

Reppukansaa vauvasta vaariin

Jo tarhaikäisellä on reppu, mihin pakataan hänen päivän aikana tarvitsemansa tavarat. 7-vuotias tarvitsee isomman repun, 10–15-litraisen. Reppuun pakataan matikan, äikän ja bilsan kirjat, penaali sekä liikkavaatteet. Yläasteikäisen repussa saattaa kulkea lähes kymmenen eri oppiaineen kirjoja ja varavaatteita, joten repun tulee olla kestävä ja hyvin istuva. Reppu sopii myös lukiokäyttöön, mutta yliopistoon siirryttäessä reppujen käyttö vähenee. Työssä käyvät aikuiset vaikuttavat suosivan olkalaukkuja ja taskuja tavaroiden kuljettamisessa. Monella on tapana ruokailla työpaikan ruokalassa, joten töihin ei tarvitse välttämättä ottaa mitään mukaan. Valkokaulustyöläisten täytyy toisinaan kuljettaa mukanaan tärkeitä papereita tai läppäriä. Paperit säilyvät suorina asiakirjasalkussa, ja läppärille sopii oma, pehmustettu ja kantohihnalla varustettu läppärilaukku. Jos joku tulee toimistotöihin tai työmaalle reppu selässä, on oletettavaa, että hän tekee työmatkat jalkaisin tai pyörällä. Pyöräilevät ja jalkaisin kulkevat eläkeläisetkin suosivat reppuja, vapauttavathan ne kädet vaikka sauvakävelysauvoille.

Repussa kulkee isokin määrä tavaraa

Vapaa-ajalla reppu on kullanarvoinen, olitpa lapsi, nuori aikuinen, perheellinen tai seniori. Repussa kulkevat kätevästi salivaatteet tai ratsastustarvikkeet. Repussa voi kantaa kirjaston kirjoja, tai siihen voi sulloa kirppariostoksia. Jos maito on loppu, kannattaa iltakävelylle ottaa mukaan reppu. Reppuun mahtuu vaikka 10 litraa maitoa, eikä maitopurkkien kantaminen repussa hidasta tai vaikeuta reipasta iltalenkkiä samalla tavalla, kuin kahden (kulmistaan repeilevän ja kämmeniin porautuvan) muovipussin kantaminen.

Reppu selässä matkaan

Reppu toimii myös metsäretkien eväskassina. Jos aiot tehdä pidempiä vaelluksia, osta iso reppu, mihin saa sidottua myös makuupussin ja makuualustan. Ota reppu mukaan myös ulkomaanmatkoille. Lentokoneessa voit käyttää sitä käsimatkatavaralaukkuna. Reppuun mahtuu helposti sallitut 8–10 kiloa tavaraa, ja sen voi tunkea edessä olevan istuimen alle tai hattuhyllylle. Jos pakkaat mukaan vain pikkupulloja kosmetiikkaa, voit mahduttaa kaikki matkan aikana tarvitsemasi tavarat pelkkään selkäreppuun. On todella vapauttavaa matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla! Polttoainettakin kuluu vähemmän, kun otat mukaasi matkatavaroita 33 kilon sijaan vain 10 kilolla. Monet lentoyhtiöt veloittavat erikseen ruumaan menevästä matkalaukusta, joten säästät myös rahaa matkustaessasi pelkkä reppu selässä. 

Kånken-reppu on aina in

Fjällrävenin Kånken-repun muotokieli viehättää aina vain. Kånken tuli markkinoille vuonna 1978, tarkoituksenaan ehkäistä ruotsalaislasten selkävaivoja. Klassinen, ajattoman tyylikäs ja ergonominen kettureppu sopii niin työmatkarepuksi kuin vaelluksillekin. Kånkenin materiaali hylkii likaa ja kosteutta, ja se on helppo pakata. Reppuun kuuluva vaahtomuovialusta suojaa selkää teräviltä kulmilta, mutta sen voi irrottaa koska vain käyttääkseen sitä istuinalustana. Kantokahvat, säädettävät olkahihnat ja heijastava logo lisäävät repun käytettävyyttä ja käyttömukavuutta.

Kånkenia ei juurikaan ole päivitetty. Repun soljet vaihdettiin metallisista muovisiin vuonna 1984, koska metallisolkien huomattiin allergisoineen joitakin ihmisiä. Samalla pidennettiin kantohihnoja. Logoa, missä muuten on naali eikä kettu, on modernisoitu muutamaan otteeseen. Joka vuosi ketturepusta tulee markkinoille uusia värejä tai väriyhdistelmiä. Jos vanha reppusi on vielä hyvässä kunnossa, voit päivittää sitä erivärisillä varaosilla sekä lisävarusteilla. Kestävä, säädeltävä ja muunneltava Kånken taipuu moneen ja säilyy pitkään!