Lasten talvikengät

Pikkulapsillakin esiintyy liian pienistä kengistä johtuvia vaivaisenluita! Itse asiassa, noin 80 prosenttia suomalaislapsista kulkee väärän kokoisissa kengissä. Tämä muuttaa lapsen askellusta ja vähentää lapsen halua liikkua. Pipot, hanskat ja jopa haalarit on helpompi ostaa kuin kengät, sillä kenkävalmistajien kokonumeroihin ei voi luottaa, ja lapsi ei itse tunnista liian pientä kenkää. Hermoston kehitys päättyy vasta lapsen ollessa noin 16-vuotias, joten varsinkaan alle 10-vuotias lapsi ei osaa tarkasti arvioida kengän istuvuutta tai paikallistaa mahdollista puristusta. Vanha kikka, jossa kokeillaan sormilla sitä, onko kengän kärjessä tyhjää tilaa, ei tepsi. Lapsen varpaat saattavat olla kippurassa, ja kenkä voi sopivasta pituudesta huolimatta aiheuttaa sivupuristusta. 

Lapsen jalka kasvaa nopeasti, jopa useita numeroita vuodessa. Muista tarkastaa vanhojen kenkien sopivuus kuukausittain, niin ehkäiset varpaiden ja jalkaterän virheasentoja. 98 % lapsista on tervejalkaisia, kun taas aikuisista vain alle 40 % ei kärsi mistään jalkaongelmista. Pohja terveille jaloille luodaan varhaislapsuudessa, sillä aika ennen kouluun menoa on ratkaisevan tärkeä jalan jänteiden ja lihasten kehittymisen kannalta. Jos lapsi ei saa kävellä runsaasti sukkasillaan ja paljain jaloin, ja jos hänellä on väärin valitut kengät, se voi aiheuttaa jalan kaaren madaltumista, vasaravarpaita, vaivaisenluita ja myös alaselkäkipuja. Kun testaat kenkiä, muista, että lapsen kengissä tulisi olla käynti- ja kasvuvaraa noin 12–17 millimetriä. Kun ostat lapselle talvikenkiä, valitse sellaiset, joissa on hukkatilaa kaksi senttimetriä – näin kenkiin mahtuu villasukkakin. 

Oikean kokoisen talvikengän valinta

Olipa talvi tai kesä, kannattaa lapsen kenkien istuvuus testata säännöllisesti. Kaksivuotiaan lapsen jalka voi kasvaa kolme tai neljä numeroa vuodessa, joten kengät jäävät äkkiä pieniksi. 4–6-vuotiaan lapsen jalka kasvaa noin 10 mm vuodessa, eli parin kengännumeron verran. Helpoin tapa tutkia kenkien sopivuus on ottaa irtopohjallinen pois, ja pyytää lasta seisomaan sen päällä. Jos pisimmän varpaan edessä on 1,5 cm tyhjää tilaa, voi kenkiä vielä käyttää. 1,5 sentin kasvunvara tukee jalan terveyttä ja normaalia kehitystä. 

Toinen vaihtoehto on piirtää lapsen jalkapohjan ääriviivat paperille. Ääriviivoja pitkin irti leikattu maali työnnetään kenkään. Jos paperin kärki rypistyy, kenkä on käynyt liian pieneksi, ja on aika hankkia uudet kesä- tai talvikengät.

Älä luota kenkäostoksilla pelkkään kokonumeroon, sillä niihin ei ole olemassa yhteisesti noudatettuja standardeja. Jokaisella valmistajalla on mahdollisuus määrittää kengännumerot omalla tavallaan. Asiantunteva myyjä osaa auttaa oikean kokoisten kenkien valinnassa. Hänellä on käytössään mittapohjallisia tai mittalaitteita, joilla voidaan mitata niin lapsen jalan pituus kuin kengänkin sisäpituus. Kehittyneimmissä mittalaitteissa on mahdollisuus laskea mukaan myös kasvu- ja käyntivara. Asiantunteva myyjä osaa ottaa huomioon myös kengän lestin laajuuden ja leveyden – näin uusi kenkä ei aiheuta sivupuristusta.

Muistathan mennä kenkäostoksille iltapäivällä tai illalla, jolloin jalkaterä on laajentunut aamusta. Muista aina sovittaa kenkää, ja pyytää lasta kävelemään (mahdollisuuksien mukaan myös juoksemaan ja hyppimään) uusien kenkien kanssa. Lasten jalat ovat erilaiset kuin aikuisten jalat, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi pehmeää rustoa. Siksi kengän pitää joustaa ja tukea pehmeää, alati kasvavaa jalkaa. Vain kanta saa olla jäykkä, muuten kengän on oltava taipuisa ja tarpeeksi tilava.

Hyvät talvikengät pitävät vettä

https://www.youtube.com/watch?v=ZZNhIc-hNHc

Suomen talvi asettaa lasten talvikengille paljon vaatimuksia. Niiden on oltava vedenkestäviä, helposti pestäviä ja hengittäviä. Pitävä kumipohja vähentää liukastumisriskiä. Heijastavat yksityiskohdat tuovat lisäturvaa. Pääset itse helpommalla, kun et valitse pikkulapselle solmittavia nauhakenkiä. Lapsikin osaa kiinnittää tarranauhat, tai vetää vetoketjun kiinni. Joissain nauhakengissä on pikakiinnitys, mitä pienikin lapsi osaa käyttää. Kengännauhojen solmimisen ehtii kyllä oppia kouluikään mennessä.

Gore-Tex on mainio materiaali suomalaislasten talvikenkiin. Gore-Tex pitää vettä, vaikka lapsi päättäisi hypätä lätäkköön, tai möyriä suojalumessa. Koska Gore-Tex hylkii likaa, tahrat saa usein pois märällä rätillä. Jotkut Gore-Rex-kengät ovat konepestäviä, ja niiden lian- ja vedenhylkivyyttä voi lisätä suihkutettavien kyllästeiden avulla. 

Gore-Tex on myös siitä hyvä materiaali, että se hengittää ja huolehtii kosteuden poistumisesta (lapsen jalat voivat hikoilla jopa 4 cl per ulkoleikkihetki). Muista kuitenkin käyttää tekokuitusukkaa, mikä ei kerää kosteutta ja siirrä sitä kengän rakenteisiin.