Jos tupakoit, tiedät varmasti kaikki sinua lähellä olevat paikat, joista voi ostaa tupakkatuotteita. Tietänet myös niiden aukioloajat ja savukevalikoimat, ainakin itseäsi kiinnostavien tuotteiden osalta. 

Tupakkaa myydään ainakin ruokakaupoissa, huoltoasemilla, kioskeissa, sekatavaraliikkeissä ja joissain kahviloissa sekä baareissa. Nuuskaa – siis tupakkaa sisältävää nuuskaa – myydään vain pimeillä markkinoilla. Nuuskan ostamisesta tai myymisestä voi saada kovan tuomion. 

Tupakkaa ei myydä verkkokaupoissa. Verkkokaupoissa ei saa myydä myöskään sähkötupakkaan tulevia nikotiininesteitä. Sen sijaan sinun on mahdollista löytää nikotiiniton neste ja nikotiininuuska verkkokaupasta.

Mitä on nikotiininuuska? Nikotiininuuska tarkoittaa nikotiinipusseja, joita myydään siellä, missä muitakin nikotiinikorvaustuotteita. Nikotiininuuskaa saa tuoda ulkomailta vuoden käyttöä vastaavan määrän, ja sitä voi tilata verkkokaupasta kolmen kuukauden annoksen. Nikotiininuuska voi auttaa pääsemään eroon tavallisesta nuuskasta tai tupakasta, joten niistä on tullut jo melkoisen suosittuja. 

Tupakkatuotteita myydään vain täysi-ikäisille

Tiedätkin jo varmasti, ettei tupakkatuotteita saa myydä alaikäisille. Kaupan myyjien tulee tarkastaa kaikkien alle 30-vuotiailta näyttävien ikä, jottei kukaan alaikäinen pääsisi ostamaan esimerkiksi tupakkaa, nikotiinipusseja, kaljaa tai siideriä. Myös tullia kiinnostaa tupakkatuotteita maahan tuovan henkilön ikä, sillä alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tai edes pitää hallussaan tupakkatuotteita. 

Tupakkatuotteita voi tuoda maahan, mutta tietyin rajoituksin

Tupakka on Suomessa hyvin kallista. Voi kuulostaa houkuttelevalta käydä ulkomailla ostamassa tupakkaa – tai nuuskaa, mitä ei saa Suomessa myydä lainkaan.

Ole kuitenkin tarkkana rajoitusten kanssa, sillä jos rikot rajoituksia, voit saada syytteen salakuljetuksesta. Tarkasta ensin, kuinka paljon voit tuoda tai viedä tupakkaa, ja liittyykö rajoituksiin maassaoloehto. Voi olla, että sinun pitää viettää maassa ainakin 24 tuntia voidaksesi tuoda mukanasi tupakkaa, joten pelkältä tankkausreissulta ei voi tuoda mukanaan savukeaskeja.

Tupakan maahantuonnin raja on 200 savuketta. Jos askissa on 20 tupakkaa, tarkoittaa tämä kymmentä askia.

Jos tullaat tuomasi tupakat, voit periaatteessa tuoda tupakkaa Suomeen enemmänkin. Huomaa, että tämä pätee vain silloin, jos askeissa on suomen- ja ruotsinkieliset sekä kuvalliset varoitusmerkinnät. 

Nuuskaa saa tuoda Suomeen vain kilon, ja sen on oltava vain sinun käyttöösi – et saa edes antaa lahjaksi ulkomailta tuomaasi nuuskaa. 

Kuten edellä todetaan, nikotiininuuskaa saa tuoda Suomeen ja sitä voi myös ostaa verkosta, mutta nikotiinipitoisuuden raja per pussi on 4 mg. 

Tupakointi on kielletty muun muassa lentokoneissa

Suomessa valvotaan tarkasti sitä, missä tupakkaa myydään, kuka sitä saa ostaa ja missä sitä voi käyttää. Tupakkalaki tiukkenee kaiken aikaa. Tavoitteena on, että Suomi olisi savuton ja nikotiinivapaa vuoteen 2030 mennessä. Kukapa olisi uskonut tätä 1920-luvulla, kun Suomessa tupakoitiin enemmän kuin missään muualla – tai sotien jälkeen, kun vain 30 % suomalaismiehistä oli savuttomia.

Koulujen alueilla ei saa polttaa, ja kaikki sairaanhoitopiiritkin ovat olleet jo pitkään savuttomia. On taloyhtiöitä, joissa tupakoiminen on kielletty. Savuttomia työpaikkojakin on koko ajan enemmän. Siitä, kun ravintolassa tai kahvilassa sai polttaa, on todella kauan.

Kauan tuntuu olevan siitäkin, kun lentokoneissa sai polttaa. Lentokoneisiin alettiin perustaa savuttomia alueita 70-luvulla. Sen jälkeen tupakoimista lentokoneessa alettiin rajoittaa enemmän ja enemmän. Vaikka lento olisi ollut savuton, kielto ei koskenut lentäjiä, jotta vieroitusoireet eivät olisi haitanneet työsuoritusta.

Finnairin lennot muuttuivat täysin savuttomiksi vuonna 1997, mutta Osakan ja Tokion lennoilla sai sauhutella vielä vuoteen 1999. Lentokoneista löytyy yhä tuhkakuppeja, mutta uusiin koneisiin niitä ei enää rakenneta.

Kiina kielsi tupakoinnin viimeisten maiden joukossa, eli vuonna 2017. Lentäjien tuli lakata polttamasta lennon aikana vuonna 2019. 

Kerrottakoon vielä, että vaikka lentokenttien tax free -myymälöissä myydään tupakkatuotteita, ovat monet lentokentät savuttomia. Esimerkiksi Lontoon Heathrow on jo pitkään kieltänyt tupakoinnin sisätiloissaan, eli siellä ei ole yhden yhtä tupakkakoppia. 

Tupakointikielto koskee lähes aina myös sähkötupakkaa. Jos aiot matkustaa sähkötupakan kanssa, pakkaa se käsimatkatavaroihin. Varmista myös se, saatko viedä sähkötupakkaa sinne, minne olet matkalla. Esimerkiksi Thaimaa, mikä on rakas lomakohde monille suomalaisille, on kieltänyt sähkötupakan lailla.

Singapore on esimerkki maasta, missä myydään tupakkatuotteita, mutta missä tupakointi julkisilla paikoilla on hyvin rajoitettua. Varmista siis ennen tupakan sytyttämistä, onko se sallittua vai ei!