Punainen-tupa

Mikä on sinun unelmiesi talo? Onko se perinteinen punainen tupa ja perunamaa, pyöröhirsimökki Lapin kairassa vaiko kolmio kaupungin keskustan sykkeessä? Vai sykkiikö sydämesi Ranskan Provencelle, Thaimaan paratiisirannoille vaiko Espanjan auringolle? Unelmat ovat usein toteutettavissa huolellisen suunnittelun ja joskus jopa vuosikausia kestävän valmistelemisen ja säästämisen ansiosta.

Kielitaito ei rajoita ulkomaille muuttoa. Esimerkiksi Espanjan aurinkorannikolla voi saada käytännössä kaikki palvelut Suomeksi, niin paljon siellä asuu suomalaisia. Tavaroiden vieminen ulkomaille on kallista ja hankalaa, joten kaikki kannattaa ostaa paikan päällä. Taloa ei ole pakko ostaa omaksi, vaan unelmien koti saattaa löytyä vuokramarkkinoiltakin. Asunnon saattaa löytää jopa valmiiksi kalustettuna. Jos asunnon kalustajan sisustustyyli viehättää, ei sinun tarvitse hankkia kuin ehkä liinavaatteita ja jotain henkilökohtaisia esineitä, joilla saat asunnosta oman näköisen. Jos asunnosta puuttuu valaisimia tai valaisimet eivät palvele sinua, on esimerkiksi Flos sellainen merkki, minkä valaisimia myydään lähes ympäri maailman. 

Miten päästä kiinni omaan asuntoon

Hyvin harva on niin onnellisessa asemassa, että pääsee ostamaan asunnon käteisellä. Ensimmäinen askel omistusasunnon hankkimiseksi johtaa useimmiten pankkiin. Jo 15-vuotias voi alkaa säästää omalle ASP-tilille! Jotta pääsee kiinni kaikkiin ASP-säästämisen tuomiin etuihin, tulee tili tavata omassa pankissa viimeistään 39 vuoden iässä. ASP-tili on erittäin helppo ja palkitseva tapa säästää omaan asuntoon, oli se sitten omakotitalo tai asunto-osake. Kun olet säästänyt rahaa vähintään kaksi vuotta ja sinulla on koossa ainakin 10 % asunnon kauppahinnasta, pankki lainaa sinulle loput. Näin ollen pääset kiinni 100 000 euron asuntoon jo 10 000 eurolla! Normaalisti pankit myöntävät lainaa korkeintaan 70 % asunnon arvosta. Helsingissä lainan maksimimäärä on 180 000 euroa, muualla pääkaupunkiseudulla 145 000 euroa. Muun Suomen osalta ASP-lainan enimmäismäärä on 115 000 euroa.

Mikä parasta, et tarvitse muita vakuuksia, vaan saat ilmaisen valtiontakauksen lainallesi. ASP-tilin erinomaisiin ehtoihin kuuluu myös korkokatto. Vaikka tilanne muuttuisi ja asuntolainojen korot nousisivat, et joudu maksamaan kuin korkeintaan lainaehdoissa sovittua korkoa (esimerkiksi viittä prosenttia). Vielä yksi etu ASP-tilissä on se, että sille maksetaan normaalin talletuskoron lisäksi usein myös lisäkorkoa.

Jos et täytä ASP-tilin ehtoja, voit hakea tavallista asuntolainaa. Pankit kannattaa kilpailuttaa, eikä tyytyä ensimmäisen pankin antamaan lainatarjoukseen. Huomaa, että asuntolainaa voi hakea myös varainsiirtoveron ja muuttokustannusten kuittaamiseen. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mutta jo seuraavissa asuntokaupoissa joudut maksamaan 2 % asunto-osakkeen ja 4 % kiinteistön hinnasta.

Omakotitalossa tarvitaan paljon tavaraa

Onko lainapäätös myönteinen, ja asunnon myyjä on hyväksynyt tarjouksesi? Onneksi olkoon! Menoeriä tulee kuitenkin vielä lisää. Jos muutat asunto-osakkeesta omakotitaloon, joutunet hankkimaan paljon sellaista tavaraan, mitä et ole aiemmin tarvinnut. Mikäli omakotitalo sijaitsee syrjäisellä seudulla, saattaa auton hankkiminen tulla kyseeseen. Omakotitalossa tarvitaan myös lumikolia, ruohonleikkuria, katuharjoja ja lapiota, sillä piha on kiva pitää kunnossa. Ehkä innostut puutarhanhoidosta tai grillaamisesta – kasvihuoneisiin ja kesäkeittiöön saa kulumaan yllättävän paljon rahaa. Onneksi tavaraa voi hankkia vähitellen, joten kaikkea ei ole pakko hankkia kerralla. Välttämättömimmät tavarat liittyvät lumen luomiseen pois kulkureiteiltä sekä jätehuoltoon. Jäteastioita tarvitaan vähintään yksi, mutta kannattaa hankkia komposti keittiöjätteelle. Myös postilaatikko kuulunee ensisijaisiin ostoksiin.

Kaupunkiasunnon neliöt tehokäyttöön

Kaupunkiasunto

Varsinkin kaupunkien keskustoissa olevien asunto-osakkeiden neliöhinnat ovat kalliita, joten kannattaa miettiä tarkoin, kuinka paljon tilaa oikeasti tarvitsee. Pienenkin asunnon neliöt saa tehokäyttöön karsimalla pois turhat tavarat ja hankkimalla järkeviä säilytysjärjestelmiä. Sängynaluslaatikot, sängyn päätyyn integroidut hyllyt ja lattiasta kattoon ulottuvat keittiönkaapit ovat nerokkaita ideoita tavaroiden säilyttämiseen. IKEA on pullollaan ideoita tavaroiden säilyttämiseksi ja tilan säästämiseksi. On olemassa sänkyjä, mitkä voi nostaa pystyasentoon päivän ajaksi. Seinää vasten taitettava ruokapöytä säästää tilaa keittiössä. Ylimääräiset keittiöntuolit voi taittaa kasaan ja ripustaa seinälle. Vuodesohvaan voit majoittaa yövieraat, ja parvisängyn alle voi rakentaa työpisteen. Näillä vinkeillä mahtuu asumaan mukavasti jopa 17-neliöisessä yksiössä. Kaupunkiasuntoon kannattaa hankkia mahdollisimman vähän tavaraa, jotta se ei muutu ahtaaksi ja sotkuiseksi. Laatu korvaa määrän – monipuoliset, hyvin suunnitellut ja aikaa kestävät kalusteet ja valaisimet ovat hyvä investointi.