Raskaana oleva nainen

Raskaus muokkaa kehoa monin eri tavoin. Näkyvimpiä muutoksia ovat tietenkin vatsan ja rintojen kasvaminen. Vanhat vaatteet eivät enää mahdu päälle, joten on aika lähteä vaateostoksille. Äitiysvaatteet odottaville äideille ovat monesti A-linjaisia kaapuja, joissa olo voi tuntua hyvin epänaiselliselta. Raskausaikana ei kuitenkaan ole pakko pukeutua jättikokoisiin kolttuihin, vaan omasta tyylistä voi pitää kiinni koko raskauden ajan. Kauniisti pyöristyvää vatsaa ja suurentuneita rintoja voi korostaa, tai halutessaan ne voi häivyttää kiinnittämällä huomion vartalon ja asukokonaisuuden muihin osiin.

Mekko on paras vaate raskausaikana

Pakko se on myöntää, mekko on paras vaate raskauden aikana. Mekon ei kuitenkaan tarvitse olla muodoton kaapu, minkä uumenista naisesta näkyy lähinnä vain pää. Joustavasta kankaasta valmistettu mekko voi olla vartalonmyötäinenkin. Kaunis leikkaus tekee mekosta tyylikkään. Hillityn värinen, hyvin leikattu mekko sopii vaikka kaikkiin raskausajan rientoihin. Se päällä voit purjehtia niin toimistoon kuin illallisjuhliinkin, sillä asusteilla saat muokattua siitä astetta juhlavammankin. 

Mekko ei ole kaikkien naisten suosikkivaatekappale, mutta raskauden aikana se osoittautuu usein mukavimmaksi ja pukevimmaksi asuksi. Joillain naisilla reidet hankaavat yhteen ikävästi, eivätkä he siksi tahdo käyttää mekkoja. Tällä ei ole mitään tekemistä painon kanssa – myös hoikat naiset voivat kärsiä tästä ongelmasta. Mekon alle puettavat legginsit, sukkahousut tai pidempilahkeiset alushousut estävät epämukavan tunteen ja hiertymät.

Millainen mekko pukee parhaiten raskaana olevaa?

Kannattaa valita mekko, missä itsellä on mukava ja itsevarma olo. Makuasioista ei tarvitse tinkiä raskaana ollessaankaan. Jos ensimmäisestä kaupasta ei löydy mieleisiä äitiysmekkoja tai muita odottavien äitien vaatteita, marssi seuraavaan. Tänä päivänä vaateostokset voi hoitaa helposti ja aikaa säästävästi netissä. Nettikaupat ovat auki kaikkina vuorokaudenaikoina ja ympäri vuoden, joten niiden valikoimaan voi tutustua vaikka keskellä yötä, jos selkäkivut valvottavat.

Kuten aina, hengittävästä materiaalista valmistetut vaatteet ovat paras valinta. Villa, pellava ja puuvilla ovat pitkäikäisiä ja hengittäviä materiaaleja, joissa on mukava viettää myös raskausaika. Sovita vaatetta selvittääksesi, tuntuuko se mukavalta päällä, ja onko siinä helppo liikkua. Tiukka vaate korosta raskausvatsaa ja rintoja, mutta se saattaa tuntua kiristävältä ja ahdistavalta esimerkiksi istuessa.

Maksimekko on kiva, mutta tarkista, ettei se aiheuta kompastumisvaaraa – tällainen on olemassa, jos helman päälle tulee vahingossa astuttua. Pohkeeseen ulottuvat mekot saattavat lyhentää ja pyöristää. Imartelevin helman pituus kaikille vartalotyypeille ja myös raskaana olevilla naisille on polviin ulottuva helma. Lämpölegginsien tai -sukkahousujen ansiosta polvipituiset mekot sopivat ympärivuotiseen käyttöön.

Muotiblogeissa näkee paljon olkaimettomia äitiysmekkoja. Tällainen sopii kesämekoksi varsinkin pienirintaisille naisille. Jos et kuitenkaan tunne oloasi siinä varmaksi, älä osta olkaimetonta mekkoa. Muotilehdistä ja -blogeista saa paljon hyviä vinkkejä, mutta tärkeintä on se, että itse viihtyy asussa. Sanotaan, että jokainen raskaana oleva nainen näyttää hyvältä sinivalkoraitaisessa merimiesmekossa – tällaiset raikkaan oloiset mekot ovat aina muotia, joten tätä vinkkiä kannattaa ainakin harkita. 

Raskaana oleville naisille myydään paljon kietaisumekkoja. Kietaisumekko sopii todennäköisesti koko raskausajan mekoksi, sillä siinä on kasvunvaraa vatsalle. Luonnonmateriaalista valmistettu kietaisumekko ei ala haista, kuten tekokuituinen mekko saattaa tehdä hiostuessaan. V-mallinen kaula-aukko ei korosta rintoja liikaa. Jos olet ollut aikaisemmin kauluspaitatyyppiä, osta yksi tai kaksi paitamekkoa. Niitä voi käyttää vyön kanssa, ja lopuksi jättää ne auki alla olevan (trikoo)mekon päälle – kerrostaminen häivyttää sopivasti vartalon linjoja.

Muita vaate- ja asustehankintoja raskauden aikana

Jos haluat häivyttää rintasi, vältä liian tiukkoja kaula-aukkoja ja poolokauluksia, ja kiinnitä huomio muualle asusteilla – esimerkiksi rannekoruilla tai käsilaukulla. Uusia asustehankintoja voi käyttää raskauden jälkeenkin, mutta raskausajan vaatteet yleensä unohtuvat kaapin perälle tai lähtevät kiertoon. Kalliita vaatehankintoja ei siis välttämättä kannata tehdä: esimerkiksi äitiysfarkut eivät istu enää raskausvatsan kadottua, ja neuleet ja paidat saattavat venyä piloille. Osta mekkojen lisäksi kuitenkin ainakin yhdet hyvät äitiyshousut ja muutama tarpeeksi pitkä ja joustava paita. Rintaliiveistä ei tosin kannata tinkiä, sillä ne tukevat isoiksi ja painaviksi käyneitä rintoja. Hyvät rintaliivit tukevat rintoja, ehkäisevät niska-hartiavaivoja ja kohottavat itsetuntoa, joten hyviin rintaliiveihin kannattaa uhrata 80–100 euroa, vaikka niitä ei tulisi käyttäneeksi enää raskauden jälkeen.  

Katso täältä  vauvaperheen välttämättömät hankinnat