Untuvatakit

Untuvatakki on monen mielestä paras mahdollinen talvitakki, sillä untuvatakki on kevyt, mutta erittäin lämmin. Untuvatäyte on ainutlaatuinen: se hyödyntää kehon luovuttaman lämmön ja pystyy muodostamaan hengittävän eristekerroksen ihmisen ja ulkoilman välille. Lisäksi untuvatakki mahtuu pieneen tilaan, joten se on hyvin suosittu retkeilijöiden ja jopa vuorikiipeilijöiden keskuudessa. Kevyimmät untuvatakit painavat vain noin 300 grammaa, joten ne on helppo ottaa mukaan minne vain.
Mitä enemmän talvitakin täytteessä on untuvaa, sitä paremmin se eristää lämpöä. Jos untuvien osuus on 80 % ja höyhenien 20 %, on kyseessä jo erittäin lämmin talvitakki. Untuvatakin lämpöisyyttä voi arvioida myös täyttötehon perusteella. Untuvatakin täyttötehosta eli untuvakerroksen paksuudesta kertova mittayksikkö on CUIN. Mitä isompi CUIN-arvo, sitä lämpimämpi takki – kannattaa valita takki, minkä CUIN-arvo on ainakin 700.

Untuvan huono puoli on se, että kastuessaan untuvan lämmöneristävyys kärsii, ja takki kuivuu hitaasti. Kosteisiin olosuhteisiin kannattaakin valita vettähylkivä tai vedenpitävällä päällysmateriaalilla varustettu untuvatakki – tai keinokuitutäytteinen takki. Keinokuituisen untuvatakin sisällä on silikonilla päällystettyä polyesterikuitua, mikä on lämmöneristävyydeltään lähes aidon untuvan tasolla. Keinokuituiset toppatakit pitävät vettä ja kuivuvat nopeasti, eikä niiden materiaali kärsi pyykinpesukoneessa.

Monet untuvatakit ovat vesipestäviä, mutta asia kannattaa varmistaa pesulapusta. Takista on tärkeä saada pois kaikki pesuainejäämät, jotta lämmöneristyskyky ei kärsi. Jos et ole varma siitä, voiko takin pestä pyykkikoneessa tai takki ei mahdu kunnolla omaan koneeseesi, kannattaa se viedä pesulaan. Untuvatakin pesettäminen maksaa noin 20 euroa, ja saat takaisin puhtaan ja pöyhityn takin.

Untuvatakissa ei tule kylmä, harrastitpa sitten liikuntaa tai olit kentän reunalla seuraamassa muiden urheilusuorituksia! Pitkä untuvatakki on tyylikäs, varsinkin, jos kiedot sen ympäri vyön. Pitkä untuvatakki sopii hameiden ja mekkojen pariksi, sillä se lämmittää ja suojaa myös jalkoja. Lyhyempi malli sopii paremmin autoiluun ja lenkkeilyyn. Elastiset hihansuut parantavat ulkoiluun tarkoitetun untuvatakin käyttömukavuutta entisestään, ja heijastavat painatukset tuovat lisäturvaa pimeällä. Huolettaako untuvan alkuperä? Onneksi markkinoilla on untuvatakkeja, joiden untuva on peräisin elintarviketeollisuuden ylijäämästä, eli kuolleista linnuista.

Näytetään kaikki 200 tulosta

Scroll to Top