Suomessa perinteisesti viedään kukkia hautajaisiin kunnioituksena vainajaa sekä omaisia kohtaan. Hautajaiskukat voivat olla joko hautakimppuja tai hautalaitteita. Hautalaite on vähän kalliimpi ja se sidotaan kukkasieneen. Hautajaiskukkien hinta määräytyy käytettyjen kukkien ja niiden määrän perusteella. Hautajaiskukkien valitseminen ei ole kaavoihin sidottua, vaan kukat voivat olla sen näköiset kuin itse haluaa. 

Mitkä kukat sopivat hautajaisiin?

Perinteisesti hautajaiskukkina on käytetty ruusuja, krysanteemeja, neilikoita ja eustomia mutta lisäksi on olemassa paljon muitakin sopivia vaihtoehtoja. Yleensä hautajaiskukat sidotaan joko hautavihkoon tai hautakimppuun. Nykyään käytetään paljon myös yksittäistä kukkaa koristeltuna vihreillä lehdillä ja harsokukalla. 

Hautajaiskukat on mahdollista valita niin, että korostetaan vainajan persoonallisuutta, sillä kyseessä kuitenkin on viimeinen henkilökohtainen tervehdys. Hautajaiskukkien värin sekä laadun voi valita juuri sellaiset kuin itse haluaa. Hautalaitteeseen tai -kimppuun kiinnitetään kaunis leveästä nauhasta solmittu rusetti, johon on kiinnitetty jäähyväistervehdyksellä varustettu kortti. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää surunauhaa. 

Useimmiten käytössä on hautalaite

Yleensä hautajaisissa käytetään kukka-asetelmana hautalaitetta. Kukat sidotaan kukkasieneen, jossa on kantamista varten kahva. Useimmiten hautalaite on muodoltaan pisaranmallinen, mutta toisenlaisiakin muotoja käytetään. Myös hautalaitteiden koot ja korkeudet voivat vaihdella suuresti. 

Hautalaitteen tilalla voidaan käyttää hautakimppua

Hautajaiskimppuja käytetään yleisesti hautalaitteiden ohella siunaustilaisuudessa. Hautakimppu on muodoltaan lähes samanlainen kuin hautalaitekin. Taitavalle floristille voidaan antaa vapaat kädet hautakimpun sitomiseen ja perinteisesti kimput ovatkin näyttäviä ja kauniita. Hautakimppua on mahdollista muunnella sitomalla siihen vähemmän tai enemmän kukkia tai sen muoto voi olla rennompi. Vainajan persoonallisuus saa näkyä hautakimpuissa. Koska kimpun voi laittaa maatuviin jätteisiin, niiden suosio kasvaa koko ajan.

Hautaseppele on arvokas kunnianosoitus vainajalle

Hautaseppele sidotaan renkaan muotoon ja sitä on perinteisesti käytetty hautajaisissa kunnioittamaan vainajaa. Nykyään seppeleitä ei kuitenkaan käytetä niin paljoa. Perinteet muuttuvat ja hautaseppele on kalliimpi ja työläämpi valmistaa kuin hautakimppu tai hautalaite. Seppeleen pohja päällystetään yleensä havuilla tai lehdillä, kukat voivat olla vapaavalintaiset. Seppeleen pyöreällä muodolla symboloidaan sielun kuolemattomuutta ja ikuista elämää.

Yksittäinen kukkatervehdys on kaunis

Nykyään käytetään myös paljon yksittäistä kukkaa viimeisenä tervehdyksenä. Ainoaksi kukaksi sopii loistavasti vaikkapa ruusu tai miekkalilja. Tämä on tyylikäs tapa vainajan muistamiseksi.  Yksittäinen kukka sopii myös hyvin lapsille, joille hautajaisten tavat eivät vielä ole tuttuja. Onneksi leikkokukissa on laaja valikoima eikä mitään kukkaa ole pois suljettu vaihtoehdoista.

Kukkalaite arkun päällä voi olla vapaavalintainen

Kukkalaite arkun päälle eli arkkulaite valitaan huolella. Arkkulaite kiinnitetään kappelissa arkkuun useimmiten pienillä nauloilla ennen siunausta tai saattohetkeä. Arkun päälle tuleva kukkalaite voi kuvastaa vainajan persoonaa ja sen valmistukseen voidaan antaa floristin käyttää luovuuttaan. Omaiset päättävät minkä värisiä ja minkälaisia kukkia arkkulaitteeseen halutaan ja floristi loihtii näiden perusteella upean laitteen. Arkkukukista voidaan siis tehdä juuri halutunlainen.
On olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja arkkulaitteeksi, kuten perinteinen kukkasieneen tehty koriste, köynnös, koko arkun mittainen koriste tai upeasti laskeutuva kimppu. Floristille on hyvä kertoa millainen on arkun malli, väri sekä materiaali ja mahdolliset koristeaiheet. Näin hänen on helpompaa suunnitella upea arkkulaite.

Uurnakoriste on harmoninen

Uurnakoristeen ei haluta olevan liian rönsyilevä, vaan siitä huolimatta uurnan tulee olla pääasia. Uurnakoriste on usein kevyt kranssi, joka kiertää uurnaa tai sen päältä roikkuva köynnös. Uurnan väri ja muoto määrittelevät uurnakoristeen ulkonäön eli kokonaisuuden tulee pysyä harmonisena ja kauniina. Uurnakoristeessa on mahdollista ottaa huomioon vainajan suosikkikukat. Kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa floristilta, sillä hänellä on varmasti uurnakoristeelle runsaasti ideoita ja vaihtoehtoja.

Tarjoilupöydän kukat

Tarjoilupöytään saadaan lopullinen silaus upealla ja näyttävällä kukka-asetelmalla tai isolla kimpulla. On mahdollista viedä floristille vaikkapa vainajan lempimaljakon, johon kukka-asetelma halutaan tehtävän. Yleensä kukkakauppiailla on myös vuokrattavia astioita ja niitä on saatavilla erikokoisina ja erinäköisinä.

Kukat muistotilaisuuteen

Kun siunaustilaisuus on pidetty, läheiset ja ystävät siirtyvät muistotilaisuuteen. Muistotilaisuudessa tarjoillaan yleensä ruoka, jälkiruoka sekä kahvi tai tee. Muistotilaisuudessa luetaan adresseja ja muistellaan yhdessä vainajaa. Pukeutuminen hautajaisiin noudattaa pukeutumisetikettiä. Kauniit kukkakoristeet muistotilaisuuteen voi suunnitella yhdessä floristin kanssa. Kannattaa kysyä myös kukkien mahdollisesta toimituksesta muistotilaisuuteen, sillä surun hetkellä apu on varmasti tarpeen.