Luonnonkosmetiikka

Monella suomalaisella on herkkä iho. Herkkäihoisen ei ole helppoa löytää sopivia tuotteita ihonhoitoon. Jos sinäkin satut lukemaan kauneus- ja muotivinkit blogeista, olet ehkä jo törmännyt luonnonkosmetiikkaan, mitä suositellaan suomalaiselle iholle. Luonnonkosmetiikkaa on kehuttu monissa suosituissa blogeissa, ja luonnonkosmetiikkatuotteet ovat löytäneet tiensä myös suomalaisiin kemikalioihin. Pikku hiljaa niitä on ilmestynyt myös tavallisten markettien ja tavaratalojen hyllyille. Mitä tämä luonnonkosmetiikka oikein tarkoittaa; entä mitä on arganöljy?

Luonnonkosmetiikkaa voi ostaa hyvällä omallatunnolla

Luonnonkosmetiikka valmistetaan luonnollisista ja tutkitusti turvallisista ainesosista, siksi se sopii myös herkkäihoisille suomalaisille. Luonnonkosmetiikkaa voi ostaa hyvällä omallatunnolla, sillä sen valmistuksessa on kuormitettu ympäristöä mahdollisimman vähän, eikä tuotteita ole testattu eläimillä. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa huomioidaan koko tuotteen elinkaaren vastuullisuus, eli pakkaukset suunnitellaan mahdollisimman ympäristöystävällisiksi, tuotantoprosessin työntekijöiden työolosuhteita valvotaan tarkasti, eikä raaka-aineiden hankinta saa kuormittaa luonnon monimuotoisuutta tai saastuttaa ympäristöä. Ostamalla luonnonkosmetiikkatuotteita voit hoitaa ihoasi mahdollisimman luonnollisilla ainesosilla ja mahdollisimman pienellä kemikaalikuormalla. 

Mitä et löydä luonnonkosmetiikkatuotteista?

Luonnonkosmetiikkatuotteista et löydä uhanalaisia kasvilajeja, mineraaliöljyjä, mikromuoveja tai synteettisiä hajusteita, väriaineita ja öljyjä. Mineraaliöljyjä kannattaakin välttää, sillä niiden käyttämisen uskotaan olevan yhteydessä ihosyöpien syntyyn. Lisäksi ne tukkivat ihohuokoset ja estävät ihoa hengittämästä, sillä ne muodostavat iholle kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon. Myös muunlaista tutkimustietoa on saatavilla. Joidenkin lähteiden mukaan tavallisen kosmetiikan valmistuksessa käytettävää, raakaöljystä tislattavaa mineraaliöljyä voisi käyttää huoletta, sillä sen päiväsaannille lasketut, terveyden kannalta vielä turvalliset raja-arvot on huomioitu kosmetiikkatuotteita valmistettaessa.

Luonnonkosmetiikkaa ei pidä sekoittaa vegaaniseen kosmetiikkaan, vaikka moni luonnonkosmetiikkatuote onkin vegaaninen, eikä luonnonkosmetiikkaa testata eläimillä. Luonnonkosmetiikassa saa kuitenkin käyttää sellaisia eläinperäisiä ainesosia, mitä voidaan hankkia vahingoittamatta eläintä. Tällaisia ovat esimerkiksi mehiläisvaha sekä lampaan villarasva eli lanoliini. Vegaanisessa kosmetiikassa ei saa olla mitään eläinperäistä, mutta siitä saattaa löytyä esimerkiksi mikromuoveja, mitä luonnonkosmetiikassa ei varmasti ole. Vegaanisuus ei myöskään tarkoita sitä, että tuotteen valmistuksessa olisi sitouduttu vähäpäästöisyyteen tai helposti kierrätettävien pakkausten valmistukseen. 

Luonnollinen ja vastuullisesti tuotettu arganöljy sopii kaikille ihotyypeille

Luonnonkosmetiikkatuotteista voit löytää muun muassa vastuullisesti tuotettua arganöljyä, mikä sopii aivan kaikille ihotyypeille. Esimerkiksi Okabo Organics valmistaa luonnonkosmetiikaksi luettavia tuotteita, joiden pääraaka-aine on sataprosenttisen puhdas arganöljy. Nimestään huolimatta Okabo Organics on suomalainen kosmetiikkasarja. Arganöljy tulee ilman välikäsiä Marokosta, missä sen valmistaminen tapahtuu paikallisten naisten osuuskuntien toimesta. Arganöljyn valmistaminen uhanalaisen arganpuun tuottamista pähkinöistä onkin tärkeä tulonlähde berberinaisille. 

Kokeile kasvojen ihon hoidossa arganöljyä, olipa ihosi normaali, pintakuiva, kuiva, herkkä, rasvainen tai sekaiho. Harvalla on luonnostaan tasapainoinen iho – valtaosa suomalaisista kärsiikin pintakuivasta ihosta. Hyvin kuiva iho rypistyy ja hilseilee herkästi, kun taas herkkä iho reagoi esimerkiksi lämpötilavaihteluihin kutiamalla ja punoittamalla. Sekaihoon ja rasvaiseen ihoon syntyy helposti finnejä ja mustapäitä, mutta niitä on silti kosteutettava aktiivisesti. Arganöljyllä hoidat myös muita paikkoja kuin kasvojen ihoa, esimerkiksi kuivia ja haaroittuvia hiustenlatvoja, raskausarpia, kynsiä ja kynsinauhoja. Arganöljyllä suojaat ihoa auringolta, ja hoivaat auringossa palaneita kohtia – älä silti unohda kunnollisia aurinkorasvoja!

Arganöljy sopii myös psoriasiksesta, aknesta ja atooppisesta ihottumastakin kärsiville. Arganöljy onkin todellinen ihmeaine! Erityisen hyvin arganöljy hoitaa ikääntyvää ihoa, sillä se poistaa ja ehkäisee ryppyjä luonnollisesti. Ihosta tulee elastisempi ja nuorekkaampi, jos sitä hoidetaan arganöljyn avulla. Arganöljyä voi levittää iholle sellaisenaan, tai sitä voidaan sekoittaa kosteusvoiteen joukkoon. Jotkut tykkäävät levittää sitä iholle muutaman tipan verran ennen yövoiteen levittämistä. A- ja E-vitamiiniensa sekä runsaslukuisten, tyydyttymättömien rasvahappojensa ansiosta arganöljy tepsii myös kuivan ihon aiheuttamiin ongelmiin. Tämä öljy ei tuki ihohuokosia, eikä se ärsytä herkkääkään ihoa. Arganöljy kosteuttaa ja ravitsee niin miesten kuin naistenkin ihoa, ja sitä voidaan huoleti käyttää myös vauvojen iholle.

Ihonhoidossa riittää harvoin yksi ainoa tuote, mutta jos ostat arganöljyä, et välttämättä tarvitse mitään muuta ihon ravitsemiseen ja kosteuttamiseen. Kerrankin voidaan sanoa, että yhdessä (öljy)tuotteessa on kaikki, mitä iho tarvitsee! Edellä mainittujen, kosteutta sitovien ja ihoa ravitsevien A- ja E-vitamiinien sekä rasvahappojen lisäksi arganöljyssä on runsas skvaleeni- (eli hiilivety-) ja antioksidanttipitoisuus, joten huomaat ihosi muuttuvan aiempaa elastisemmaksi, hehkuvaksi ja kaikin puolin terveen oloiseksi.