Kangasalainen hautaustoimisto osaa auttaa kaikissa hautajaisiin liittyvissä kysymyksissäsi, myös pukeutumiseen liittyvissä. Hautaustoimisto saa antaa vinkkejä paitsi sopivasta vaatekerrasta, myös lähellä olevista pukuvuokraamoista. 

Se, mitä kullakin on päällään hautajaisissa, ei ole hautajaisten pääasia – mutta jos erehdyt menemään hautajaisiin valkoisissa tai vaikka punaisissa vaatteissa, puhutaan asiasta ehkäpä vielä vuosikymmentenkin päästä. 

Hautajaisiin on tapana pukeutua tummiin vaatteisiin ja tummiin kenkiin. Jopa mahdollisen sateenvarjon on syytä olla tumma.  Talvi tuo hautajaispukeutumiseen omat haasteensa. Monella on musta puku tai mekko, mutta kaikilla ei ole mustia talvivaatteita. Talvivaatteita ei tarvita vain kirkkoon kävellessä, vaan myös haudalla. Arkun laskeminen hautaan voi kestää pitkän tovin, arkun peittämisestä, kukkien laskemisesta, virsien laulamisesta ja valokuvien ottamisesta puhumattakaan. Haudalla voi tulla kova vilu, jos ei ole pukeutunut tarpeeksi lämpimästi. Talvihautajaisiin osallistuvan on siis mietittävä myös ulkovaatteiden sopivuutta.

Miehelle tumma puku, tumma takki ja tummat hanskat

Hautajaisiin kuuluu pukeutua tummaan pukuun. Mustat farkut ja musta kauluspaita voivat herättää närää, vaikka värivalinta osuukin tuolloin nappiin. Jos suvussa on tapana seurata tiukkaa hautajaisetikettiä, kannattaa käväistä pukuvuokraamossa, ellei sopivaa pukua ole omasta takaa. Tilanteeseen sopiva pukeutuminen osoittaa kunnioitusta sekä vainajaa että hänen läheisiään kohtaan, joten tässä asiassa ei kannata mennä siitä, mistä aita on matalin.

Tumma puku voi olla myös musta, kunhan kangas ei ole kiiltävää. Puvun alle puetaan valkoinen kauluspaita, minkä mahdolliset kalvosinnapit kannattaa pitää hillittyinä. Pukuun kuuluu tietenkin kravatti, minkä on oltava tummasävyinen ja hillitty. Jos mies päättää käyttää taskuliinaa, on sen oltava valkoinen. Housut voi vyöttää ylleen korrektilla, mustalla vyöllä tai mustilla henkseleillä. Olkaimet voivat olla myös valkoiset. 

Jalkoihin laitetaan mustat, mieluiten nahkaiset nauhakengät. Etiketin mukaan pohjien tulisi olla nahkaiset, mutta tätä asiaa harvemmin tarkastellaan sen lähemmin, joten kumipohjat ovat ihan mukiinmenevä valinta. Nahkakengät tulee tietenkin puhdistaa ja kiillottaa. Vasta putsatut kengät voi huonolla kelillä suojata tummilla kalosseilla. Valkoisia tennissukkia ei pidä käyttää hautajaisissa, joten valitse mustat sukat. 

Kesällä hautajaisissa ei tarvita takkia, sillä puvussakin tulee kuuma. Talvella takin valinta voi tuottaa päänvaivaa, sillä sen tulisi olla vähintään polvimittainen ja tumma. Päällystakin tulisi peittää puvun takki kokonaan. Tyylikkäin valinta talvihautajaisiin olisi musta, tummansininen tai tummanharmaa villakangastakki (mistä on harjattu pois kaikki kissankarvat). Koska talvella voi olla pakkasta jopa 30 tai 40 astetta, voidaan hautajaisissa käyttää myös tummaa toppatakkia tai turkista. Kaulahuivin on oltava tummasävyinen, ellei ole lähiomainen (jolloin on hautajaisetiketin mukaista käyttää valkoista kaulahuivia). Hanskojen tulisi olla tummat ja nahkaiset, mutta pelkät nahkahanskat voivat olla hyvin kylmät talvella. Harkitse alle sujautettavia villasormikkaita tai tummia toppahanskoja. 

Mahdollinen hattu on aina tumma – kesällä esimerkiksi huopahattu, talvella turkislakki. Muista ottaa hattu päästä arkun laskemisen ajaksi.

Sontikan tulee olla tumma, ja mahdollisen kellon varsin yksinkertainen. 

Naisten asu koostuu mustista ja peittävistä vaatteista

Naisten pukeutumista ei säädellä yhtä tarkasti kuin miesten hautajaisasua, mutta vaatteiden ja asusteiden tulee olla etiketin mukaisesti mustia. Hyviä vaihtoehtoja ovat jakkupuku, leninki tai leninki ja jakku. Jakun kanssa käytetään ainakin polviin ulottuvaa hametta. Leninkiin on mahdollista yhdistää suruhuntu tai -huivi. Puolison, vanhemman tai lapsen menettänyt voi käyttää myös suruhattua, missä on musta suruharso.

Jakun alle puettavan paidan tulee olla peittävä ja pitkähihainen, ja se voi olla mustan ja tummansinisen ohella myös vaaleanharmaa tai violetti. Käsilaukun on oltava yksinkertainen ja musta, eikä näyttäviä asusteita kannata ottaa mukaan lainkaan. Kenkien tulisi olla umpikärkiset, tummat avokkaat. Talvella avokkaat voi ottaa mukaan käyttääkseen haudalla lämpimämpiä ulkokenkiä.

Takin, myös talvitakin on oltava ainakin polvipituinen – ja tietenkin tumma. Tummia tulee olla myös muiden ulkoasusteiden – ja toivon mukaan myös hyvin lämmittäviä.  

Lapsille siistit pyhävaatteet

Lapset voi pukea hautajaisiin siistit pyhävaatteet, eli tummansinisen hameen/housut ja valkoisen paidan. Kengiksi sopivat tumman kävelykengät tummien sukkien kanssa, tosin taaperoikäiselle voidaan pukea pelkät valkoiset sukat. Ulkovaatteiden on suositeltavaa olla tummia, mutta tärkeintä toki on, ettei lapsi palellu haudalla tai arkkusaatossa.